Ještě kousek na sever a jste zase na jihu

„Už i na Vsetín dorazila civilizace,“ prohlásila Vločka před Městským úřadem, zatímco opatrovala kelímek s kávou od Kofi Kofi. Musel jsem souhlasit. Dobrá káva je základ. A když k tomu připočteme i nové nádraží, moderní vlakové jednotky, výborný minipivovar a excelentní knihovnu, jeden by mě až mohl podezírat ze zaječích úmyslů.

Možná, že zajíci jsou při penězích. Já ale zůstanu tam, kde jsem. Ostatně, na mém seznamu náhradních domovů figurují i jiná místa. A přesto je na Vsetíně hezky. Hlavně pokud si odmyslíte tu panelovou zástavbu. Což by se, pravda, dalo říct o většině měst. Zrovna tento týden jsem viděl fotografie srovnávající stav Vsetína před a po socialistické revoluci. Místy to bylo pěkně depresivní. Třeba takové náměstí Svobody stihlo ztratit většinu zeleně. Ale je pravda, že podobné problémy nepatří jen do dob minulých a netýkají se jen jednoho náměstí Svobody.

Vsetín je možná jedním z míst, která se vyplatí navštěvovat, ale nemusíte tam bydlet. Nevím, zda jsou místní vůči krásám svého města imunní, ale nedivil bych se. Dokonce by se dalo říct, že v určitém slova smyslu se vyplatí bydlet na velice nudném a nezajímavém místě. Alespoň si nezkazíte pohled na ta ostatní.

A teď nemohu napsat nic dalšího, aby to nevypadalo, že to má jakoukoli spojitost s nudou. Tomu se říká zahnat se do kouta. A stalo se to právě včas. On ani ten Vsetín není zase tak veliký, aby mu bylo věnováno o mnoho víc prostoru.