Zkouším se vypnout a zapnout

Patříte k produktivní generaci a chcete si zavzpomínat na doby, kdy bylo připojení k internetu luxusem? Trpíte prokrastinací a zajímá vás, jak zlepšit svou pozornost a soustředění? Rádi byste si alespoň na chvíli vyzkoušeli, jaké to nemít k dispozici notifikace všech těch sociálních sítí, kde vlastně ani nechcete být, ale je vám líto si mazat profil (a když už tam máte profil, samozřejmě se čas od času podíváte, co je tam nového)? Taky se chcete naučit psát takhle dlouhá souvětí?

Řešení nejspíš existuje, ale já ho nemám. Chtěl jsem navrhnout, abyste si vypnuli internet, případně počkali na nějaký výpadek připojení. Jenomže kdo dnes nemá mobilní data? Zničil jsem si celý úvod. A ještě ke všemu přemýšlením. Ach jo. Zkusme to znovu:

Práce z domu je fajn. Jestli byl v něčem Covid opravdu pozitivní, tak v tom, jak nás (ne všechny lidi, jen nás) přinutil přesunout své kanceláře domů. A ačkoli někde už se vrátili k předchozímu systému, můj zaměstnavatel zatím jen doporučuje občas se ukázat v kanceláři. Možná proto, abychom manažerům připomenuli, že nás nechtějí vídat každý den. Funguje to skvěle. Pokud funguje internet. Práce z domu bez internetu je trochu… Řekněme, že to vyžaduje určité profese.

Kdo by neznal klasické pokusy o zprovoznění nefungujícího zařízení jeho vypínáním a zapínáním v určitých intervalech, zatímco se modlíme ke všem svatým, aby to tentokrát z nějakého důvodu vyšlo? Nejsem nějak zvlášť technicky nadaný, ale jako zaměstnanec telekomunikační firmy bych měl znát alespoň základní diagnostické kroky. Vypnout, zapnout. Modem, router, pracovní počítač, osobní počítač, tablet, ledničku (je na ní router a už jsem zažil i šílenější opravy, které fungovaly). Všechno odpojit od kabelů, zkontrolovat je a opět zapojit. Diody na modemu ukazují, že lednicí to nebude. Stránky mého poskytovatele internetu (mobilní data jsou super) neevidují žádnou mimořádnou situaci na zadané adrese. Pro jistotu zkontroluji i tu adresu. Chci se dostat na zákaznickou podporu, ale už je lehce po deváté večer, a tak si povídám jen s automatem. Jednou by měl někdo dát do spojitosti počty násilných činů ve vztahu k rostoucí automatizaci zákaznických linek. Do 24 hodin se mi někdo určitě ozve. Čas na plán B.

Mám k dispozici poměrně velké množství mobilních dat a když se opravdu hodně snažím, zvládnu jich vyčerpat čtvrtinu. Teď se mi to hodí. Zapínám hotspot a připojuji pracovní počítač. Všechno funguje. Kromě Outlooku a MS Teams. Zopakuji si restart počítače, spouštím oba programy v nouzovém režimu a tiše (děti už spí) nadávám. Nakonec zbytek pracovního dne dokončím přes služební telefon. Není to ideální, ale složitější úkoly počkají na zítra a toho snazšího není zase tolik.

Po (definitivním) vypnutí pracovního počítače si dovolím zavzpomínat na časy, kdy jsem se k internetu dostával jenom před začátkem první vyučovací hodiny na střední škole. Nebo v internetové kavárně. Pustím si hudbu (jsem staromódní, takže žádný stream) a sáhnu po knize. Stejně jsem ji chtěl už dočíst.

Pamatuji si, jak jsem si jednou polil laptop černým čajem. Byl jsem z toho tak zdrcený, že jsem si sedl na postel a dvě hodiny jsem psal. Tehdy jsem si ještě myslel, že umím psát. A měl jsem na to dvě hodiny. Teď mi stačí přesvědčení o svých čtenářských schopnostech. Tedy, že umím poznat, jestli ta kniha stojí za to, nebo ne. Nestojí, ale dočíst ji musím.

Hned ráno kontroluji stav a ejhle, internet funguje. Mám dojem, že případný hovor s podporou bude velice krátký.